Hvordan ta vare på håret

I likhet med huden har ikke håret godt av å bli utsatt for mye sol (her kan du lese mer om solbeskyttelse for hele familien). Hvis håret blir utsatt for mye sol, blir det før eller senere tørt, glansløst og misfarget. Sannsynligvis blir tuppene også veldig fliset.

Hvorfor blir det slik?
Når de ultrafiolette solstrålene, såkalt UV-lys (som igjen er inndelt i UVA, UVB og UVC), trenger inn i de ytterste lagene av hårstråene kan det forårsake produksjon av frie radikaler.

Noe som kan skade håret ditt på flere måter:

Fargeforandringer. Melanin er det naturlige pigmentet som gir håret ditt farge, beskytter det i en viss grad mot disse frie radikalene og dessuten filtrerer UV-lyset. Imidlertid klarer ikke melaninet å stå imot hva som helst, men tar til slutt skade og forårsaker fargeforandringer. Dette skjer med alle typer hår, men lyshårede er mer utsatt fordi håret deres allerede inneholder mindre pigment. PS. Har du tynt hår? Her kan du lese om de beste stylingtipsene nettopp for deg.

Sollys tørker også ut håret og bleker alle typer hårfarge, slik at de får en gulaktig tone.

Hårstrukturen skades. Når de frie radikalene eksponeres for UVB-strålene fra solen, angriper de proteinet i håret, særlig det som kalles keratin og som utgjør den største bestanddelen av hårstråene. UVB-lys er mer skadelig for håret enn skader som skyldes UVA-lys.

Naturligvis er ikke solskadet hår en like alvorlig affære som solskadet hud. De levende delene av håret er beskyttet i hårbunnen. Det synlige hårstrået er “dødt”, så det kan ikke få kreft på grunn av solen. Og selv om det skulle bli skadet, blir det etter hvert erstattet av nytt, friskt hår. Likevel har skadet hår innvirkning på utseendet, og er vi ikke fornøyd med utseendet, påvirker det igjen selvtilliten og vår egen selvoppfatning. Tenker du til stadighet på hvor ille du ser ut på håret, føler du deg til slutt ubekvem og usikker.

30

Heldigvis finnes det muligheter for å beskytte håret mot solen!
Det snakkes ikke så mye om solfaktor for håret ennå, da det er relativt nytt på markedet, men mange større aktører har begynt å markedsføre produkter som beskytter mot UV-lys. Det burde være mulig å finne en sjampo og balsam med innebygd solbeskyttelse i din lokale butikk. I større varehus med egen skjønnhetsavdeling og hos frisører kan du også finne hårspray og ulike typer oljer med SPF-merking (OBS! Noen sprayer inneholder alkohol, som også kan være skadelig for håret i det lange løp, så se helst etter produkter uten alkohol).

Det har ikke vært forsket mye på hår og solbeskyttelse, men markedet er i vekst og antall undersøkelser øker. Generelt er produktene som i dag finnes for beskyttelse av håret, ikke like effektive som de for huden. Bruk dem, men ha følgende i tankene:

- Det er mulig å bruke vanlig solfaktor også i håret – tynne sprayer fungerer utmerket. Vær forsiktig rundt midt- eller sideskillen, for der ligger hårbunnen helt ubeskyttet. Har du oppsatt hår, må du ikke glemme nakke og ører, som har lett for å bli solbrent.

- Bruk solhatt. De beste modellene har store bremmer som skygger hele ansiktet og skulderpartiet, og er fremstilt i et materiale som lar hodebunnen “puste”. Det kan lett bli varmt under! Ellers kan det være smart å flette håret og feste fletten oppå hodet med et skjerf eller en caps. PS. Solhatt er en av ti sommertilbehør som holder seg hete år etter år, sjekk listen her!

- Tilfør håret fuktighet så ofte som mulig. Noen frisører anbefaler at man gnir inn håret med en olje som for eksempel tea tree-olje.

- Vått hår er mer følsomt og tåler varmen fra solen dårligere. Skal du ta en dukkert, bør du om mulig væte håret med vanlig vann før du hopper i havet eller klorbassenget. Eller sette opp håret i en knute og unngå at det blir vått. Og har du badet i havet eller bassenget, er det naturligvis viktig å skylle det med rent vann snarest mulig etterpå.

Leave a Reply